Schijn bedriegt

The Irony of Fate is mijn favoriete Russische film. De film is gebaseerd op het feit dat alle flatgebouwen in Sovjet-Rusland er overal hetzelfde uitzagen. En dat je op oudejaarsavond, na meer dan één borrel te veel, te laat beseft dat je in de flat van een ander bent aangeland omdat die flat identiek is aan de jouwe, tot aan de voordeursleutel aan toe. Met alle hilarische gevolgen van dien, tenminste, in de film. Nieuwsgierig? De film met Engelse ondertiteling is te bekijken via deze link.

Soms heb ik het gevoel dat de veelheid aan (dis)informatie waarmee we elke dag worden overspoeld nogal lijkt op de Sovjet-stijl flatgebouwen uit de film. Zonder het te beseffen, stompen we steeds verder af omdat alles steeds meer op elkaar begint te lijken en verliezen we langzaamaan ons onderscheidingsvermogen. Zo worden schijnwaarheden in stand gehouden en wordt het steeds moeilijker om ze te ontkrachten met échte feiten.

De huidige COVID-19 pandemie is hier het perfecte voorbeeld van. Feiten sneuvelen maar al te vaak in de loopgraven van de publieke opinie. Daarom is het misschien tijd voor een nieuwe tactiek. Verhalendeskundige Kobie van Krieken bepleit een tegenaanval met alternatieve plots. Hopelijk zullen wetenschappers slim genoeg blijken om aan haar oproep gehoor te geven.