Triatlon creatieve wetenschapscommunicatie

Ik ben nog lang niet uitgekeken op wetenschapscommunicatie, zelfs niet na twintig jaar in het vak. Waarom? Omdat wetenschapscommunicatie een creatieve topsport is.

Ik verdiep me steeds weer in nieuwe onderwerpen en weet nooit precies wat de dag zal brengen: fokprogramma’s voor varkens, zonnecellen op nanoschaal of de geschiedenis van goelags, om maar een paar voorbeelden te noemen. En het zijn niet alleen de steeds wisselende onderwerpen waardoor mijn geest in topconditie blijft. Ik blijf ook in vorm door elke dag weer redactie, copywriting en vertaalwerk met elkaar af te wisselen. Bovendien komen tijdens mijn triatlon wetenschapscommunicatie ook uitdagingen als ondertiteling en adviesaanvragen op mijn pad.

Maar je hebt niet alleen een atletische geest nodig voor deze tak van sport. Wetenschapscommunicatie betekent ook samenwerken. In die zin ben ik een verbinder. Ik werk nauw samen met mijn team van freelancers en speel ze binnenkomende opdrachten toe. En ik vind het geweldig om veel verschillende soorten cliënten wereldwijd te helpen hindernissen te nemen, records te vestigen en wedstrijden te winnen. Iedereen met wie ik samenwerk is uniek, en het is een voorrecht om hun verhaal te leren kennen en een band met hen op te bouwen.

Creativiteit en co-creatie vragen een groot concentratie- en uithoudingsvermogen, vergelijkbaar met dat van een marathonloper. Het is vaak een lange en soms eenzame weg naar de finish, maar het is de inspanning dubbel en dwars waard. Ik heb in diverse teams meegewerkt aan prachtige websites, video’s, tijdschriften en boeken. De afgelopen twintig jaar heb ik ook vele onderzoekers geholpen bij de publicatie van hun artikelen over onderwerpen variërend van bodemkunde tot orthopedie. Daarnaast heb ik mijn steentje bijgedragen aan de succesvolle afronding van subsidieaanvragen.

Topsporters zoeken steeds weer nieuwe uitdagingen en stellen zichzelf doelen. Welke richting wetenschapscommunicatie ook opgaat in de toekomst, ik blijf in de kopgroep sprinten zodat ik mijn talenten kan inzetten om anderen te helpen excelleren.