Een korte inleiding in open access

Open access – the simple story


Open access – the full story


Financiering van een open access-publicatie
Veel onderzoeksinstellingen stellen budget beschikbaar voor de financiering van open acces-publicaties. Onderzoekers in Nederland kunnen een aanvraag indienen bij NWO’s Stimuleringsfonds Open Access-publicaties.

In Duitsland kunnen auteurs en co-auteurs financiering aanvragen bij hun universiteit via het Open-Access Publishing Programme van de DFG.

Roofzuchtige open access-tijdschriften 
Open access is een geweldig initiatief. Maar net als bij alle goede dingen kan er ook misbruik van gemaakt worden. Klik hier voor Beall’s lijst van potentiële, mogelijke of waarschijnlijke roofzuchtige wetenschappelijke open access-tijdschriften. Deze site geeft een hoog gewaardeerde en up-to-date kritische analyse van open access publiceren.

Copyright en beleid t.a.v. open archivering van belangrijke peer-reviewed tijdschriften
De SHERPA/RoMEO listings geven gedetailleerde informatie over het copyright en de self-archiving policies van de grote uitgevers van peer-reviewed tijdschriften.

Hoe het copyright van uw wetenschappelijke artikel behouden en toch publiceren
U hoeft het copyright van uw wetenschappelijke artikel niet aan de uitgever over te dragen. Het is mogelijk om het copyright te behouden en het tijdschrift een licentie te geven om uw werk te publiceren. Dan staat het u vrij om het tijdschrift te kiezen waarin u wilt publiceren, maar kunt u toch tegemoet komen aan de verplichting van de financieringsorganisatie om uw peer-reviewed artikel beschikbaar te stellen in een open access-repositorium.
Kijk op de OpenAIRE website van de Europese Commissie hoe.

Horizon 2020 and open access
Alle publicaties van projecten die gefinancierd zijn door Horizon 2020 moeten gedeponeerd worden in een open access-repositorium. Meer informatie vindt u hier.

  • Ik werk nu al jaren met NST Science samen en de vertalingen zijn altijd professioneel en grondig. De medewerkers zijn vriendelijk en zeer behulpzaam en ik werk met plezier als een partner met ze samen.–Joern Bengt Seeger, orthopedisch chirurg, Universiteit van Giessen, Duitsland

  • Fijne samenwerking, secure vertalingen en snelle levering! Voor ons is NST Science een betrouwbare partner die continue kwaliteit levert–Rob Punselie, Content Kings

  • Goede ondertiteling gemaakt en erg snel geleverd!–Marc Schaaps Film & TV
Deze pagina is ook beschikbaar in het: Engels